Setmana de la salut
De la salut
Setmana de la salut
El doctor Tòfol Covas, metge d’atenció primaria i master en primers auxilis, i la doctora Polita Cerdá, pediatra ens van explicar aspectes tan importants com la prevenció i primers auxilis, que els nins van escoltar amb gran atenció fent nombroses preguntes i explicant anècdotes. Van aprendre molt.
També vam tenir dia de batuts, xerrada-demostració-degustació de com preparar -los: “Mediterrani”, “Tropical” i “Bicillevant”, per una bona alimentació, per saber triar els bons aliments, per saber pelar, tallar, escollir…, Teresa Fernández, nutricionista i consellera en salut, va saber entusiasmar i fer participar als al·lots donant-los consells que ni els grans sabiem!
Vam seguir amb la pràctica del maneig del ganivet, pelar una poma amb la pell sencera.
Vam acabar la setmana de salut amb un duatló, habilitats en el maneig de la bici i visita a la farmàcia de Portocolom Dolors Fuster, on els nins van aprendre com d’important és l’higiene dental, la protecció solar i què fer per evitar o combatre els polls. A la farmàcia van rebre un petit obsequi.
Setmana de la terra
De la terra
Setmana de la terra
Vam visitar Can Alou, una joia a Portocolom, camp d’aprenentatge al camp i vora el mar. Com es cultiva, recull i embala el gra, la palla, la dificultat per sobreviure de les vaqueries, (aquí fa 25 anys que ja no existeixen). Maquinària moderna i la més antiga, com es munyía i com a l’any 89, 2000 bales de palla varen anar a la mar, amb la torrentada.. històries d’abans i d’ara, que na Magdalena, sa propietària i en Miquel, es pagès, mantenen, viuen i estimen aquest paratge que, sense xalets ni hotels, tenim aferrat a n’es Port, perquè un horitzó de secà doni la ma a un de la mar.
Qué és el picudo i perquè hi ha plaga de serps i com es feia a s’era per separar es gra de sa palla, com és que hi ha plantes que necesiten ombra i d’altres que volen sol…. na Magdalena des Garden Sa Torre i propietaria de Ca n’Alou ens va explicar multitud de conceptes, vam veure com funciona un hivernacle, com son ses taules per sembrar llavors, tot amb una profesionalitat i carinyo que els nins van saber apreciar. De regal una planta carnívora per cuidar i perque es mengi els moscards i mosques de ca nostra.
Vam anar també pels Horts de S’Horta o Es Clot des Pou, una vall entre puigs i muntanyes, sota la vigilància de Sant Salvador i Es Castell, famosa per les seves patates d’alta qualitat però també per tota casta de verdures i llegums que s’hi cultiven. Els nins van saber anomenar diferents tipus de tomàtigues i prebes.
També vam aprendre aquesta setmana a trencar ametlles (que ens van servir per quan vam fer batuts), a fer nusos, a treballar la creativitat amb caramutxes…
Setmana marinera
Marinera
Setmana marinera
De camí a s’Algar ens vam trobar al moll que descarregaven emperadors, coneguts també com a peix espasa. Vam poder veure el procés de descàrrega i pesat d’aquests grans peixos.
N’Andreu de la botiga “Es faraió d’en Fred pesca” ens va donar una classe de pesca. Els nins van aprendre diferents maneres de pescar i també a posar diferents tipus d’esca.
En Toni Roig ens va ensenyar a fer nusos i els vam practicar amb paciència i repetint-los perque alguns eren molt difícils!
Vam visitar la barca de salvament, vam parlar de la posidònia, vam conèixer i tocar diferents tipus de peixos que es pesquen aquí…
Setmana de coves, canteres i forats
Coves i canteres
Setmana de coves, canteres i forats
Varem visitar una cantera de marés. El conegut marés de Santanyí en realitat és de Portocolom, una pedra sorrenca molt valorada per a la construcció o bé a nivell artístic. Nosaltres vam veure es procés d’extracció i vam explicar com abans de les màquines es feia rebentar la pedra amb fusta banyada.
Vam anar, també, a sa cova Rotja i sa cova Dolça, amb bany a Cala Estreta. Llàtzer Méndez que ens va dur a sa cova des Ases, tot un descobriment pels nostres nins que van disfrutar moltíssim.
I més coves: sa cova Foradada, ses d’abaix de s’Aldea Ibicenca i sa cova des Dofí a S’Algar. Indrets agradables i aventurers que tots disfrutam.
Setmana dedicada a la música
Música
Setmana de la música
Vam dedicar una setmana a fer especial incidència en la música. Això ens va permetre aprendre coses noves i gaudir de petits concerts en llocs poc habituals, que van gaudir tant els nins com els intèrprets.
El grup “Vers endins” ens va acompanyar a la cova del Secret del moix per fer-nos un concert molt especial.
A Calonge, el senyor Marc Vallbona ens va mostrar un dels seus instruments preferits: l’orgue. Vam poder escoltar vàries peces tocades a l’orgue de l’església. Algun al.lotet ho va provar també.
Al Campus Aprendre Manxant vam aprendre a instrumentalitzar la nostra bici perquè amb els radis perquè facin renou, com es feia abans amb una carta de jugar als escambrins.
Als Cocons d’Envelar, en un indret immillorable de sa nostra natura més propera, vam escoltar un petit concert interpretat amb instruments de vent. Na Maria Servera (trompa), n’Andreu Vidal (aiscorn), en Dialen Niang (trompeta), en Joan Bauzà (saxo) i na Regina Palerm (clarinet) ens van interpretar varies peces clàssiques, modernes i fins i tot van fer sonar la música del Jaleo!
- Vers en dins
- Vers en dins a la cova des Secret des Moix
- Vers en dins a la cova des Secret des Moix
- Fer música amb les rodes de la bici
- Fer música amb les rodes de la bici
- Fer música amb les rodes de la bici
- Fer música amb les rodes de la bici
- Fer música amb les rodes de la bici
- Fer música amb les rodes de la bici
- Música d’orgue a l’església de Calonge
- Música d’orgue a l’església de Calonge
- Música d’orgue a l’església de Calonge
- Música d’orgue a l’església de Calonge
- A l’església de Calonge
- Música als Cocons d’Envelar
- Música als Cocons d’Envelar
- Música als Cocons d’Envelar
- Música als Cocons d’Envelar
- Música als Cocons d’Envelar
- Música als Cocons d’Envelar
- Música als Cocons d’Envelar
Agraiments
Agraïments
Agraïments
Aquest any el Campus Aprendre Manxant ha girat al voltant d’uns eixos temàtics que hem desenvolupat cada setmana. Sense la ajuda desinteressada d’experts que han volgut acompanyar-nos i compartir els seus coneixements, no hauriem pogut fer-ho i els volem agrair de tot cor la seva presència.
La primera setmana de juliol, dedicada a les coses de la mar, va comptar amb n’Andreu de la botiga “Es faraió d’en Fred-pesca” que van ensenyar als nins diferents maneres de pescar i en Toni Roig ens va ensenyar a fer nusos mariners.
La segona setmana la vam dedicar a la terra i vam tenir la sort de poder visitar Can Alou, una joia a Portocolom. Na Magdalena, sa propietària i en Miquel, es pagès, mantenen, viuen i estimen aquest paratge que, sense xalets ni hotels, tenim aferrat a n’es Port. També ens van mostrar al Garden Sa Torre com funciona un hivernacle, com son ses taules per sembrar llavors i de regal els nins van rebre una planta carnívora per cuidar.
La tercera setmana de juliol la vàrem dedicar a la salut. El dr. Tòfol Covas, metge d’atenció primaria (master en primers auxilis) i la dra. Polita Cerdá, pediatra ens van venir a fer una xerrada molt interessant sobre primers auxilis i prevenció. També vam visitar la farmàcia de Portocolom Dolors Fuster, on els nins van aprendre l’important que és l’higiene dental, la protecció solar i què fer per evitar o combatre els polls i van rebre un petit obsequi. També va venir a veure’ns Teresa Fernández, nutricionista i consellera en salut, que ens va donar consells de nutrició i ens va fer i ensenyar a fer batuts bons i saludables.
La quarta setmana, dedicada a visitar coves, canteres i forats vàrem tenir la col·laboració de Llàtzer Méndez, que ens va dur a sa cova dels Ases, tot un descobriment pels nostres nins.
La cinquena setmana de campus la vàrem dedicar a la música. Amb el grup “Vers endins”, compost per na Glòria Julià Estelrich, en Joan Carles Vaquer i en Víctor Levia vam anar a la cova del Secret des moix on van fer-nos un concert molt especial. També vam visitar l’església de Calonge, on el seu organista, Marc Vallbona ens va tocar algunes peces i va mostrar als nins aquest instrument. Per últim, als Cocons d’Envelar vam escoltar un petit concert interpretat amb instruments de vent. Na Maria Servera (trompa), n’Andreu Vidal (aiscorn), en Dialen Niang (trompeta), en Joan Bauzà (saxo) i na Regina Palerm (clarinet) ens van interpretar diverses peces clàssiques, modernes i fins i tot van fer sonar la música del Jaleo!
A tots ells, el nostre més profund agraïment.
- Música als cocons d’envelar
- Batuts saludables
- Orgue a l’església de Calonge
- Llàtzer Méndez a la cova dels Ases
- Miquel de ca n’Alou, segar i empaquetar
- Magdalena de ca n’Alou ens parla sobre l’antiga vaqueria
- Consells de salut a la Farmàcia Dolors Fuster
- Pesca amb n’Andreu de “El faraió d’en Fred-pesca”
- Primers auxilis amb Tòfol Covas i Polita Cerdà
- Tomeu Bono de Salvament Marítim de Portocolom